“De overheid is laks in de aanpak van de uitheemse tijgermug”
De mug is dankzij de hittegolf aan een vierde poging begonnen zich in ons land te vestigen. Dit brengt de vrees met zich mee dat de mug gaat zorgen voor het verspreiden van nieuwe tropische ziekten.
Het Platform Stop Invasieve Exoten platform noemt de aanpak van de overheid tegen de tijgermug ‘laks’.
Overbodig
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat niet nodig. Zij heeft vorige maand een convenant gesloten met de importeurs van autobanden en Lucky Bambooplantjes, producten waarin de larven van tijgermuggen zich nestelen.
Schippers stelt op basis van een advies van het RIVM ”dat er weinig preventieve maatregelen zijn die bewezen effectief zijn.”
Knokkelkoorts
Bestrijders van de Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) zijn in Oss bezig met het bestrijdingsmiddel Vectobac de muggenlarven en de volwassen tijgermuggen weg te jagen.
Het Aziatische broertje van de Hollandse huis-, tuin- en keukenmug heeft een onhebbelijke eigenschap: hij steekt ook overdag en kan mogelijk tropische ziekten overbrengen.
Dat gebeurde 6 jaar geleden in Italië. Meer dan 200 mensen werden ziek. Zij kregen een soort knokkelkoorts, overgebracht via het Chikungunya-virus.
Het insect is drie weken geleden andermaal ontdekt in Oss, een plek waar hij sinds 2010 elke zomer is opgedoken in de buurt van een grote bandenimporteur. Daar nestelt hij zich in uit Azië geïmporteerde auto- en vliegtuigbanden. Daarvan zijn er zo’n 30 in Nederland.
Lastig te vinden
”Het insect is geniepig, lastig te vinden en heel actief overdag,” zegt voorzitter Wilfred Reinhold van het Platform Stop Invasieve Exoten. ”Als de mug er eenmaal is, krijg je hem niet meer weg. Kijk maar naar Italië: Bijna heel dat land is vergeven van de tijgermuggen.”
In 2010, 2011, 2012 werden ook al tijgermuggen gevonden in Oosterhout, Heijningen en Oss. Dat had volgens medisch entomoloog Bart Knols, verbonden aan de Wageningen Universiteit en groot kenner van ziekteverwekkende insecten, een reden moeten zijn voor een ferme aanpak tegen een dreigende invasie.
In plaats daarvan reageert de overheid slap en inadequaat, stelt Knols. Op 8 juli werd de eerste tijgermug ontdekt, pas aan het einde van deze week is begonnen met bestrijding. ”Dat is zeventien dagen na de ontdekking. Wat dreigt is dat we straks een kleine Q-koortsaffaire krijgen, omdat de overheid laks is geweest is in de bestrijding,” zegt Knols.
Hij noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat de larven en muggen nog steeds het land in kunnen komen.
Hittegolf
De wetenschapper, aangesloten bij het Platform Stop Invasieve Exoten, stelt dat de hittegolf gecombineerd met de regen een uitstekende broedplaats is voor een tijgermuggenplaag. ”Het is een vervelend beestje dat je beslist niet in je tuin wilt hebben rondvliegen.”
De NWVA zegt juist zeer alert te zijn op de aanwezigheid van tijgermuggen. Er worden volgens de NVWA echter een bestrijdingsmiddel (Vectobac) gebruikt dat niet zonder toestemming van twee ministeries mag worden gebruikt. ”En we volgen de wet”, aldus een woordvoerder van de NVWA.
De tijgermug wordt volgens de NVWA allerminst onderschat. ”We bestrijden niet voor niets en we pakken groots uit tegen de tijgermug,” aldus de woordvoerder. ”Wel moet gezegd worden dat vooralsnog niet een keer tropische ziekte bij een tijgermug is aangetroffen.”
Door: NU.nl/Gerard den Elt