06 10 658 908 info@vitaclinic.nl
Herken je jezelf als je dit leest? Stemmingswisselingen Opvliegers Nachtzweten Pijnlijke menstruaties Vermoeidheid Hoofdpijn

Dit is maar een kleine categorie uit een hele reeks aan klachten die ontstaan wanneer je hormonen uit balans zijn.

Hoe ontstaan deze klachten eigenlijk?

De oorzaak van deze klachten is dikwijls een teveel aan oestrogeen, ook wel oestrogeendominantie genoemd. Kort gezegd is het lichaam niet voldoende in staat om gebruikt oestrogeen of xeno-oestrogenen (stoffen die van buitenaf de hormoonhuishouding beïnvloeden) af te voeren. Deze klachten kunnen echter ook ontstaan door een tijdelijk tekort aan oestrogeen. Dit komt vooral voor in de overgang, wanneer hormoonspiegels flink kunnen schommelen en er een tekort ontstaat aan oestrogeen. Een andere oorzaak van deze klachten kan zijn dat je lichaam te weinig progesteron heeft ten opzichte van oestrogeen. Dit kan voorkomen in de laatste dagen voordat je ongesteld wordt en dat kan dan PMS klachten veroorzaken. Dan heeft je progesterongehalte dus een boost nodig.

Wat kan ik zelf doen om deze klachten te verminderen?

De 4 onmisbare items van vrouwelijke hormoonbalans zijn:

  1. Een stabiele suikerspiegel
  2. Goed functionerende darmen
  3. Een actieve lever
  4. Gezonde bijnieren

D.m.v. voeding heb je een grote invloed, positief en negatief, op alle bovenstaande componenten. De keuze is aan jou. Dit betekent niet dat er een eenduidig dieet is dat alle ongemakken wegneemt. Iedere vrouw is immers uniek. Maar wij kunnen je wel helpen om een uniek voor jou samengesteld voedingspatroon te ontwikkelen. Het is dus helemaal niet moeilijk om erachter te komen hoe het gesteld staat met jouw gezondheid. In de praktijk kijken we samen met jou naar je eetpatroon en aan de hand van een bloedtest kunnen we je inzicht geven of je een stabiele suikerspiegel hebt, of je darmen goed functioneren en hoe het staat met je bijnieren en lever. Ook is het belangrijk te weten waar je intolerant voor bent. Ook dit staat duidelijk in de uitslagen van de bloedtest. Wist je dat, wanneer je intolerant bent voor bepaalde voeding, dit een grote trigger kan zijn voor jouw klachten?

Wij helpen je graag in onze praktijk met goede adviezen en coaching want we zijn trots op onze kennis en kunnen niet wachten om dit met je te delen.

 Boost jouw energie en alles in het leven wordt makkelijker! Laat je inspireren en maak hier een afspraak!